maanantai 21. lokakuuta 2013

juhlat entisajan teemalla

Lauantaina juhlimme rakkaan mummuni 80-vuotis syntymäpäiviä. Niin sanottua teemaa lähdettiin veistämään mummun omista entisajan asioista. Niitä asioita mitä mummu itse teki kun olimme pieniä (muistan näitä hetkiä, vaikka muuta en varmaan muistakaan).

Juhlapäivän menu:

Lihakeittua
Riisipuurua & luumusoppaa

Täytekakkua - ruusukoristein
Tiikerikakkua - ohje on saatu mummun siskolta Sinikalta, joskus 80-luvulla.*
Murokakkua - ohje on saatu naapurin amilta 80-luvun alussa.
Muropiparkakkuja - muokattu kanelimuropikarkakun ohjeesta.

Todella perinteistä siis, mutta ihan parasta! 

Päätin että juhlapaikka koristellaan entisajan mukaan. Nykyaikaisemmat karvalankamatot vaihdettiin räsymattoihin. Uudehkot taulut ja muu esineistö suurimmaksi osaksi vaihdettiin myös vanhaan. Pöytiin (vieläkin paljon käytössä olevia) vanhoja pöytäliinoja. Kaapeista löytyi mummun tekemät verhot jokaiseen alakerran ikkunaan, näin päästiin muidenkin tekstiilien osalta yhteisymmärrykseen teema-asiassa. Ihan mahtavaa. Eikä mitään "rekvisiittaa" muutenkaan ostettu, kaik vedettiin vanhalla.

Vieraiden saavuttua naulakon tykönä oli pinkka villasukkia ja töppösiä. Niitä sai laittaa jalkoihin ettei rintamamiestalossa paleltaisia jalkoja. :) Vieraat kutsuttiin suoraan lihasoppaa syömään jotta ei tulisi alkavan talven pakkasen puremia (kutsussa kerrottiin ettei kannattaisi tulla kylläisenä paikalle), jonka jälkeen saatiin herkutella riisipuurolla ja sopalla. Jokaiselle oli tarjolla riisipuuron päälle vaihtoehtoisesti luumusoppaa, sokeria ja/tai kanelia - tai vaikka kaikkia. Voisilmää ei tietääkseni kukaan kysynyt. Syökö kukaan niin? :)

Juhlat olivat ainakin omasta mielestäni oikein onnistuneet. Haastavinta oli omistajan suostuttelu räsymattoihin, plus saada alakertaan ruokailijoille tarpeeksi ruokailutilaa ja näin ollen tyhjensin talon omistajien makuuhuoneen ja tein siitä melkeimpä salonkikelpoisen ruokailuhuoneen. Kahden levitettävän pöydän ympärille mahtui jo useampi ihminen syömään yhtäaikaa. Yläkertaan taas lisättiin tuoleja ja pieniä pöytiä jotta nuoriväki (kröhöm) sai siirtyä sinne syömään ja juttelemaan. Keittiöön kannoimme vanhoja ruokapöytiä, näin saimme aikaan pitkän tarjoilupöydän. Siinä tulikin sitten notkuttua tovi jos toinen ja puntarille meno on nyt kiellettyä. ;) Hihih.

*Sinikalle kiitokset ohjeesta. Tiedän että luet tämän jutun joskus. :)

Kiitos myös kaikille juhlien järjestäjille, juhlavieraille ja tietty mummulle. Näin eilen syntymäpäiväsankaria ja kysyin vointia niin ei kuulemma väsyttänyt tippaakaan. Saattoi oikeasti kuitenkin olla hiukan rankkaa istua kuus tuntia juhlissa (ja mitä sitä ennen kun piti tällävyä), mutta kerrankos tota kasikymppisiä juhlitaan. Niinpä niin, meidän rakas supermummu. <3

Viikonloppuna tuli juhlittua myös toisetkin synttärit ja vielä yhdet nimpparit. Oli siis aikamoinen herkuttelijan viikonloppu. Onnea myös muille sankareille vielä. Hihih. ;)

Mites teidän viikonloppu meni? Nyt kuitenkin oikein kivaa alkanutta viikkoa ja aurinkoa kaikille. Suaas nähä mitä sitä tällä viikolla taas kehitellään..


6 kommenttia:

 1. Meillä meni jäitä hakatessa, kun sain taas toimia Mia jäänmurtajana.
  Mäkille mentiin, ja arvaa vaan oliko se hemmetin järvi jäässä. Pakko oli kuitenkin päästä sillä meillä oli siellä vielä sähköt päällä. Muutaman sadan metrin venematka muuttui yli tunnin jäänhakkaamismatkaksi. Mikki pukkas venettä (tässä vaiheessa akku oli kulutetttu loppuun) eteenpäin ja minä hakkasin airolla jäätä rikki... kunnes airo katkesi. Sen jälkeen eikun jalka veteen, eihän sitä keskelle järveäkään voinut jäädä.

  Onnea vielä mummullesi, juhlat on varmasti olleet ikimuistoiset :) Ja nuo matot on aivan ihania!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi eiiii. Teillä on taas ollut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Jos taas haetaan hexumaista huumoria niin olisin voinut olla rannalla ottamassa teistä valokuvia, olisihan saatu aikaiseksi kunnon kuvakollaasi 'teidän modernin perheen vanhemmista'. ;) Uskon miltä se on näyttänyt kun ensin akku ja sitten vielä airo. Toivottavasti nyt ette vilustu tämän takia. Saitteko mökin talvikuntoon?

   Joo, mie voinki kertoo mummulle onnittelu terveiset. :)

   Poista
 2. Ihanalta vaikuttaa juhlanne olleet :)

  Täällä vietettiin viikonloppu tylsästi kotitöitä tehden :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ainakin minun mielestäni juhlat olivat aika kivat. Tietenkin asiaa vaikutti jo se että sankarina toimi oma rakas mummuni. :) <3 hihi.

   No nyt kuulostaa kyllä todella houkuttelevalta olla yksi viikonloppu kotona tylsästi kotitöitä tehden.. Semmoisesta viikonlopusta onkin jo tovi aikaa. :)

   Poista
 3. Välitä myöhästyneet onnittelut Mummulle Leenalta ja Penalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen teen mielelläni.

   Olipas kiva kuulla teistäki jotain taas. :D Kirjotteles mulle
   joku päivä mitä teil kuuluu. Jookos, baanani ja kookos. Hehee.

   Poista