tiistai 9. elokuuta 2016

Erilaiset asuntomessut :)

Asuntomessut, ne oli ja meni!!! Kuka möhkäle ei sitten tietenkään kerennyt käydä vaikka suhteellisen lähellä olivat. Viime perjantaina olisin päässyt messuille mutta valitsin työn sen sijaan. Blääh, vähäks oon tylsä!! :) Parisen viikkoa sitten kiersin vähän samanlaisen kierroksen kuin asuntomessuilla normaalisti kierretään eli asunnosta asuntoon, tutkitaan taloa, talon pihaa, rakennusmenetelmiä, materiaaleja, sisustusta ja tietenki myös stailausta. Mietitään minkä alan ihmisiä talossa asustaa tai mitä siellä asuvat ihmiset harrastaa!

Tervetuloa mun mukaan 18 korttelia käsittävälle rakennusperinteestä kertovalle asuntomatkalle:Ehdoton lemppari: kirjapaino! Ooh

"Kohteet" sijaitsevat Luostarinmäen käsityöläismuseossa Turussa. :) Rakennukset ovat siis alkuperäisillä paikoillaan ja ne kertovat vuosisatoja vallinneesta rakennusperinteestä. Löytyi mm. peruukintekijän, savenvalajan, puusepän, muurarin, satulasepän, viulunrakentajan, merimiehen, tupakantekijän, kirvesmiehen ja monen muun eri ammattiaharrastavan asuntoa. Minä olisin tietenkin voinut muuttaa kirjapainoon. :)

En tiedä mitä kuville on tapahtunut tässä matkanvarrella, mutta kyllä niistä varmaan selvän saa ja ehkä jopa erottaa mistä ammatista missäkin asunnossa oli kyse. Taloihin oli monia ulko-ovia, isompia ja pienempiä, kuin rivitaloja konsanaan. Useimmat asunnoista olivat siis oikeasti 5-7 neliötä ja se sisälsi huonekokoonsa nähden jättimäisen takan tai uunin, sängyn, ruokailuryhmän, ruoanlaittopisteen - oli se sitten minkälainen tahansa ja matkalaukun. Matkalaukussa oli ilmeisesti kaikki omaisuus ja aamulla se otettiin mukaan kun töihin lähdettiin, ellei työt olleet siis kotona, siinä pienessä kammarissa jossa nämät kaikki muutkin toiminnot olivat. Huikeeta. Onhan ihmiset alkaneet rakentamaan pienempiä taloja itselleen, mutta ehkä nyt ei varmaan ihan näin pieniin asuntoihin koskaan mennä.

Asuntomessut, hihih, huijasin!!

Todellakin tutustumisen arvoinen paikka: https://www.turku.fi/kasityolaismuseo 
Ooksää käyny joskus täälä? :)

14 kommenttia:

 1. Voi taivas ♡ Mun on pakko käydä tuolla kun seuraavan kerran menen Eveliinan luo :)

  Ja hei! Et jääny paljosta paitsi, vaikket Sjoelle päässytkään... Mä en ainaskaan tykännyt kun parista talosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ehdottomasti kannattaa käydä, oli aika ihana paikka! Pst. tuli sit siin samalla päivän lenkkeilyt tehtyä kun alue on mäkinen ja paljon oli pieniä portaita asteltavana.

   Olenhan netistä paljon nähnyt kuvia messuilta, mutta kait sie ammattisiskona tiedät että olisihan se kuulunut käydä kiertämässä. :) Asuntomessujen oheiskohteet olisivat olleet kyllä aika mielenkiintoisia, kävitkö sä niissä? :)

   Poista
 2. Oon käyny kymmeniä kertoja. Lapsena olin sillä lailla hassu, että yhden ystäväni kanssa harrastimme kahdestaan, ilman aikuisia museoissa käyntiä. Kävimme Luostarinmäellä, Linnassa, Apteekkimuseossa, Sibelius-museossa, Ett Hem -museossa ja biologisessa museossa. En itse asiassa muista, että lapsena koskaan olisin ollut museoissa kenenkään aikuisen kanssa, mutta monta kertaa vuodessa tuon samanikäisen ystävän kanssa. Mahtaako nykyisin olla tällaisia lapsia olemassakaan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. IHANA LAPSUUS SINULLA!!! <3 Meillä lapsuus meni varmaan peltotöissä. :) :) Apteekkimuseo kuului viime kerran käyntiin mutta siinä oli niin paljon muuta ettei sitten kerennyt käymään. Sinne olisi tarkoitus päästä käymään, jollakin toisella reissullani.

   Poista
 3. Tällöiset asuntomessut kiinnostaisivat minuakin, aivan ihana paikka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taas huumori kukki kun kirjoitin tätä postausta, mutta eikös oliski aika ihanat asuntomessut jos ne olisi tämmöiset. :D :D

   Poista
 4. Härreguuuud!!! Tänne ON päästävä :) ja äkkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista miten käsityöläismuseo oli avoinna, siis oliko syyskuun alkuun asti ainakin! Siinähän menee melkein vieressä aurajoki, et ei muutako ukkelin soutulaite sinne vaan ja itte siks aikaa kiertämään museota. :) Oli kyllä aika ihana paikka!

   Poista
 5. Muutaman kerran on tuolla tullut käytyä, mutta viime kerrasta on kyllä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli mun eka kerta, mutta en usko että viimeinen. Oli sen verran ihastuttava paikka! :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Juu oli kyl tosi sulonenki paikka. Ihanaa historiaa monella eri tapaa. Kivi- ja viherkattoja ja paljon pienempää esineistöä ihasteltavana. Lisäksi aina siellä täällä oli historiasta kertovia ihmisiä, jotka myös tekivät oikeasti niitä töitä mikä talon henkeen kuului. :)

   Poista
 7. Tuossa "messukierroksessa" on kyllä ihan erilailla särmää kuin perinteisissä. Hyvä valinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä minäkin ajattelin, onneksi sinäkin oot samaa mieltä. :D

   Poista