sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Omanmaansadosta

Tällä viikolla on kyl ny innostuttu tekeen sadosta kaikkee kivaa. Ei se kyl minnuu haittaa vaiks joka päivä ois tarjolla jotain herkkuu, nam vaan. Vanhempien pakastimet on täyttyneet marjoista, siitä riittää ilmeisesti koko perheelle talveksi. Omenoita on tuntunut tulevan nyt jokaiselle tosi paljon. Systeri teki kuulemma omenamehua, jota täytyisikin käydä maistamassa. Mun avomaankurkkusadosta osa meni suorilta suuhun ja osan säilöin. Omanmaan tilliki tuli käytettyä kertalaakista. Nyt kuulkaas innostuin tästä säilömisestä! Niin paljo että tekis mieli tehdä lisää kaikkea jänskää, en vaan kyl osaa mut äkkiäkös tota oppis (ku ois vaan joku joka opettas, niinkö). Raparperia kyl ois viel kasvamas, voiskohan siitä keksii jotain kivaa vai onkohan puutunut jo liiaksi. Tomaatin rääpäleet ei näytä punaista väriänsä ja härkäpavulle en osannutkaan tehdä mitään. Mikä tumpelo. ;) Luin että härkäpapu on kuitenkin hyvä maanparannuskeino, jotain hyvää siitäkin. Sitruunamelissa pitäis kans kerätä, sitäki on paljon. Vinkkejä sen laittoon? Kuivattamista ei kuulemma suosita, tai jotain. Ensi vuonna tomaatit hiekkakasvatukseen ja kasvimaalle vain säilöttävien kirjoa!? Hmmm, taijan tehä suunnitelman.

 Omenapiirakkaa.
 Karviaispiirakkaa (karvispiirakkaa).
 Oon niin iloinen näistä säilötyistä kurkuista..
 Kuka muka jaksaa odottaa kuukauden että saa syödä. :)
Yksi purkki minikurkkuja ja kuusi purkkia viipailoitua, kyl kelpaa.
Ostin eilen syystapahtumasta punajuuria (tositosilähiruokaa), niistäkin tekisi mieli kokeilla jotain kerran ollaan tähän säilömisen makuun nyt päästy. Ehkä kuitenki teen niistä paistosta, sen verran ne tuolla houkuttelee. Tälläsiä satoisia juttuja tällä kertaa. Ihana sunnuntai, taidan hissukseen laitella pihaa talvikuntoon ja muutaman maton vois ehkä pestä!

Ohhoiii, loppuun vielä hauska asia jonka kuulin sekuntisitten paremmanpuoliskon suusta. Puhuu siis veljensä kanssa tällä hetkellä puhelimessa ja veli tarjoaa meille omenoita. Jos nyt en ihan väärin kuullut niin yli 250 kiloa omenaa oli tullut. Mitä ihmettä?! No sempäs kuulee pian kun hän lopettaa puhelunsa. Okkei elikkäs, kahdensadanviidenkymmenenkilonverran hassua sunnuntaita teil kaikil! :) Mites tein satoilut?

8 kommenttia:

 1. Tee niistä punajuurista lindsröminpihvejä. Ne on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin hyviä kun itse tekee. :3 Mulla on ainoa ruoka, joka ikinä on jäänyt syömättä niin tuo punajuuri-aurajuustopaistos. Mutta ethän sää varmaan sitä juustoa sinne laita? :D
  Mehusta tuli meillä ihan hyvää, sitä kannattaa kokeilla jos noin paljon tulee omppuja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mä oikeen lämmenny aurajuustopaistosreseptille. Niin siis eli en aijo laittaa sitä juustoa!! :D Jooh, ehkäpä voiski tehä noit pihvei.

   Oli tullut kuulemma yli 250kiloa omenoita. Siellä ollaan siis ihan omenassa. Ei me kuitenkaan noin paljoa oteta itelle mut aika paljon kuulemma kuitenkin. Toi parempi puolisko aiko viedä myös työpaikalle kahvihuoneisiin, kyllä ne siellä menee kaupaksi. :)

   Poista
 2. Punajuuri-aurajuusto-paistos on hyvää! Ai herkku!
  On sulla satoa kerrakseen. Mun sato on siinä, että kukat puskee nuppuja parvekkeella edelleen... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä maltoin olla tekemättä punajuurista mitään.. Tai ehkä iski propleemo et mitä mä nyt niistä tekisin kun tekis mieli tehä vaikka ja mitä. :) Heh. No en mä tiiä onko mulla niin paljoa satoa, tai no ehkäpä alottelevana kyläkasvattajana ihan ok suoritus koska olen popsinut suorilta suuhun suurimmanosan. Olen siis maatilalta kotoisin ja tuntuu edelleen hassulta kasvattaa pienellä pläntillä kun ennen sitä oli peltotolkulla! Hiphei, ompa kiva että kukkaset puskee nuppuja aina vaan, mä vaihdoin jo suurimmaks osaks syyskukkiin.

   Poista
 3. Oletpas ollut ahkera. Satoa tulee täälläkin. Nyt toivon vielä rutkasti aurinkoisia päiviä, sillä istutettiin tomaattipuskat ehkä vähän myöhään ja nyt ne ovat tuottaneet viikossa jättimäärät vihreitä tomskuja. Pitäis siis saada riittävästi aurinkoa, että ehtivät kypsiksi asti!

  Kiitos Helinä mattoasiasta. Ihan mielettömän hienot, olen tosi onnellinen. Välitäthän terveiseni S-L:lle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin tomaatit odottavat niitä aurinkoisia päiviä. Myöhässä täälläkin oltiin siis niiden istuttamisen suhteen. :)

   Oleppas hyvä Pilvi. Pääasiahan oli se että sait matot ja se että ne kelpasi sinulle. Ajattelin silloin että tämän kautta voisit saada mieluisat matot ja onneksi ajatukseni osui oikeaan. :) Välitän todellakin terveiset. <3

   Poista
 4. Oi, mitä herkkuja!!! :) piti heti tulostaa netistä omenapiirakan ohje :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä hetki joudutaan odottamaan että pääsee maistamaan kurkkuherkkuja, mutta muut ovat jo kyllä menneet parempiin suihin. :) Hih. Uuniomenaa on nyt tullut kans tehtyy, se onnistuu keneltä tahansa. Omenaa on kyllä vielä jäljellä iso pussillinen, joten taidan alkaa tekemään seuraavaksi omenahilloja. Ois kai tänne voinu ton piirakan ohjeenki laittaa, mutta onneksi netti on niitä pullollaan.

   Poista