perjantai 13. maaliskuuta 2015

Y-l-i-a-n-n-o-s-t-u-s keittiötä!?

Mä menin sekoileen bloggerin kaa ja luulin että koko sen käyttö on muuttunut reilussa viikossa "mitä on tapahtunut", mut se olinki minä ääliö joka oli painanu jotain väärää nappia ja sekottanu koko jutun. Nooh ei ole ensimmäinen kerta viikon kahden sisään että sekoilen, sillä elämä heittää kärrynpyörää muutenkin. Helmikuun loppupuolella sain vastauksen tähystyksen tehneeltä lääkäriltä IBS -diagnoosista eli ärtyvän suolen oireyhtymästä ja olen tässä opetellut uutta, suositeltua Fodmap -ruokavaliota. Pää pyörällä kaikesta enkä tajua mitä ruokaa laittaisin, eikä sitten kyl edes tee mieli laittaa ruokaa (tai ainakin suurimmaksi osaksi vielä edetään niin). Keittiössä on kulunut yllättävän kauan aikaa ja saan vaan aikaseks tämmösii kytysiä annoksia. Läähpuuh. :) Porkkana on tainnut tän viikon kahden käytetyin sana (ja maku). Nämät kuvat ovat ensimmäisten päivien annoksia jotka kuvasin itseäni ja haurastunutta muistiani varten. Haha, oon kyl ihan tosissaan sitä mieltä että olen aika hajamielinenki. On hyvä yrittää pitää mielessä mitä on syönyt jos vaikka tulen kyseisistä aineista kovin kipeäksi tms. Täytyy varmaan oikeasti tehdä kunnollinen ruokapäiväkirja.
Tonnikalapihvejä ja kananmunaa
Olen tyhjentänyt pussikaupalla kaappeja, laittanut kiellettyjä ruokia pois tai sanonut paremmalle puoliskolle että tämä on vain sun ruokaa, osan ruoasta olen taas antanut eteenpäin. Ehkä se tästä kun oppii ymmärtämään asiaa kunnolla. On jotenkin selkeämpää laittaa vanha pois ja hommata uutta tilalle, vaikka voisikin olla että myöhemmässä ajankohdassa voisin käyttää. Eivät ole nyt sekoittamassa enempää sekaisin olevaa hötskyliä. ;) Eilen tuli ravintoterapeutille aika, joten josko sen jälkeen viimeistään ajatus luistaisi vähän paremmin. Täytyy sinne pääsyä kuitenskii hetki odotella, mutta aika on jo tiedossa joten.. Aloitin kaikenlisäks vähän väärin tämän ruokailun, kun ennen Fodmap:lle siirtymistä jätin kaikki hiilarit minimiin, ajatellen että ne helpottaisi oloani. Kyllä mä nyt oon alkanut niitä pikkuhiljaa jo lisäämään takaisin ja eilen ja tänään söin aamupalaksi tattaripuuroa, eilen maistoin myös pari maissileipää ja illalla vielä sitruunarahkaa. Siis hiilaripitosena, söin mää sit muutaki. Vähän olin illalla kipeenä, mutta en paljoo. Närästys onki toinen seikka sit. Koko tämän melkein kahden viikon ajan on närästänyt armottomasti. Liekkö stressi ruokavaliomuutoksesta tai sitten se on toi kananmuna joita tulee syötyä ei nyt ihan joka päivä vaan.. :)
Riisinuudeleita, kesäkurpitsaa ja kanaa
Kauheasti en ole kivuistani täällä puhunut (enkä paljon muuallakaan, kunnes pakotettiin), mutta voin sanoa että viime vuosi toi liikaa lisää mitä erilaisia vatsaoireita. Ei kivoja semmosia ja välillä mentiin pitkiäkin jaksoja pelkällä soseruoalla kun ei vatsa kestänyt muuta. Entuudestaanhan syön tosiaan gluteenitonta ja laktoositonta (vilja ja laktoosipitoiset ruoat kuuluvat myös fodmap:n poissuljettaviin). Laktoosittomia tuotteitakaan en selvästi kestä päivittäin. Teenkin niin että vain muutamana päivänä viikossa syön lakt.maito tuotteita ja muuten kehittelen jotain muuta. Refluksin takia välttelen esim mausteisia ruokia ja rasvaisia ruokia. Refluksissa vältellään happovaivoja aiheuttavia raaka-aineita. Painoni on tippunut vuoden aikana yli kymmenen kiloa, eikä nyt enää olisi hyvä tiputtaa painoa enempää. Voimani ovat kirjaimellisesti kadonneet. Kun aloitan jotain, väsyn helposti. Tarkoitus olisi kun saan vatsakivut pois niin voisin alkaa taas tekemään kunnolla hommia, liikkua enemmän ja ehkä jopa alkaa harrastamaan muutakin kuin hyötyliikuntaa (joka tosin on sekin jäänyt kun ei vaan jaksa). Ylitin ilmeisesti kuitenkin sen hetken kun tuntui että jos mä en syö mitään, niin pääsee paljon helpommalla. Ei tuokaan nyt ihan paikkaansa pidä, et jos jättää ruoan pois niin oikeesti siitä tulee vain vielä kipeemmäks. Nyt mietin että mitä jos tekisin tätä ruokaa niin miten sen teen tällä uudella tyylilläni, mitä jätän pois ja mitä voisin lisätä. Useita pieniä annoksia päivässä, hitaasti nautittunu ois niinkö yks tavote. Ei siis mee kauaa ku hötskylin blogi muuttuu ruokablogiksi. Hahah, no ehkei kuitenkaan. Yks iso huono puoli täs ny on, et toi parempi puolisko ei tuu keittiöön ei sitten millään, koska ei tiedä mitä voisi tehdä ja mitä ei. Yksin siis teen ruokaa, joka on kyllä supertylsää. Ehkä kuitenki paree näin alkuun ja ymmärrän täysin. Ootetaan nyt et saan esim lajilteltua ja täytettyä (melkein tyhjillään olevat) kaapit oikein, oikeista mausteista ja muista elintarvikkeista.
Kanamunaa, porkkanaa, kesäkurpitsaa, kinkkua ja hiukan juustoa
Taas kananmunaa, kanaa, porkkanaa ja lisäksi kurkkua ja ruohosipulia
Kuinka hassulta se kuulostaakaan niin moni terveellinen kuuluu kiellettyjen listalle, marjoistakin osa. Tavallinen vesimeloni on kiellettyä mutta hunaja- ja cantaloupemeloni on sallittua. Kiellettyjen listalle kuuluu mm. omena, aprikoosi, mango, nektariini, persikka, päärynä, persimoni, luumu, litsi, kirsikka, taateli, viikuna, boysenmarja, hedelmämehut, kuivatut hedelmät, hunaja ja osa pähkinöistä jne. Huom. jokainen on yksilöllinen, se voi olla että jotain näistä voin syödä maltillisesti sitten kun olen saanut pahimman ohi (esim. kuukaudesta kahteen vuoteen) ja toinen taas ei kärsi syödä näistä yhtään mitään. Naurattaa jo hiukan yrityshyvä keksiä jotain herkuteltavaa keittiössä. Aika väritöntä, mutta ajattelin käyttää värikästä ja mielekästä jälkiruokamaljaa maun parantamiseen. Toimi, sillä makeannälkä lähti. ;)

Hunajamelonia ja hiilariks vähä sitruunarahkaa
Sitten kun miettii että kevät ja kesä on taas vastassa hyvin pian (vaikka nyt tuntuu että siihen on ikuisuus) niin katseet kääntyy automaattisesti siihen että mitäs sitä tänä vuonna kasvattais tuolla kasvimaalla ja kasvihuoneessa. Moni lempi juttu jää pois listalta, mutta se tuo myös uusia innostaviakin vaihtoehtoja. Sipulit on Fodmap:ssa ehdoton EI. Sipulia ei saa olla missään ja niitähän on jopa melkein kaikissa mausteissa. Anteeksi korjaan, ruohosipuli ja kevätsipulin vihreä varsiosa on sallittua. Valmiiden tomaattikastikkeiden käyttö on vähän kiistelty aihe fodmap:ssa, mutta tomaatti itsessään närästyksen kannalta ei olisi varmaan ainakaan kovin usein suositeltavaa. Liekkö sit kasvatan tomaattia ensi kesänä kasvihuoneessa. Viime kesäinen papujen kasvatus ei oikein onnistunut, mutta sepäs ei enää haittaa sillä pavutkin ovat kiellettyjen listalla, tässäki tapauksessa vain vihreät pavut ovat sallittuja. Muihin kiellettyihin kasviksiin kuuluu vielä mm. kaalit, parsat, artisokat, okra, sokeriherneet, fenkoli, sienet (blääh), munakoiso, soijatuotteet (paitsi tofu, miso ja natto joita en osaa käyttää). Sitten vielä sekoittaaksemme pakkaa, löytyi rajatapauksia joita voi syödä kokeillen ja maltillisesti. Ei yhtään sekavampaa touhua. Suosittelen siis että diagnoosin saaneet eivät välttämättä aloita tämän blogin lukemisella tutustumaan aiheeseen, ei ainakaan tästä sekavasta tekstistä. Heiiii, hortoilu on alkanut kiinnostamaan hötskyliä enemmän ku ennen.. Hmmm..
Kielletyt sipulit. Petovie!! :D
Kattilat ne vaihtuu useampiin ja pienempiin. Sotkua syntyy taas normaalia enemmän. Ei kuitenkaan näihin mineihin. :)
Kerran tässä innostuttiin asiasta näinkin kirjoittamaan niin kerrotaampas asiasta vähän lisää. Lyhyesti ja ytimekkäästi (niinkö koko postauksen piti olla lyhyt) haitallisia ruoka-aineita ovat semmoisia, jotka sisältävät hitaasti sulavia eli fermentoituvia hiilihydraatteja. Oireet tulevat (turvotus, kipu jne) kun fermentoituva hiilihydraatti sulaa vasta paksusuolessa. Näitä hiilareita kutsutaan siis lyhenteellä fodmap (Fermentable, Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols).
Runsaasti fodmap-hiilareita sisältävät aivan tavalliset ruoka-aineet, mutta myös ei niin tavalliselta tuntuva, silti ihan jokapaikassa oleva: laktoosi, ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli (-oli loppuiset). Tuotteet jotka makeutettu fruktoosilla tai sorbitolilla (esim, jäätelö, karamellit, murot). Sitten kun aloin tutkimaan niin esim. jäätelöt joita ennestään olisin voinut syödä, sisälsi glukoosisiirappia. Siirapit ovat siis kiellettyjen listalla myös, paitsi vaahterasiirappi. Kiellettyjä ovat maltitolisiirappi, isomalti jne kummallisuudet ja yks on inuliini. Voihan inuliini, mä en edes hiffaa vielä mitä se on (en sisäistä näin paljon tietoa kerralla) mutta sitäkin tuntuu olevan joka paikassa. Maitohappobakteeri jota oon syönyt päivittäin ja kauan eli lacto seven sisältää inuliinia. No ei muutako lääkekaapin kimppuun ja paljon lääkkeitä lähti kiellettyjen listalle.

Hashtag kielletty, hashtag kiellettyjenlista! :D

Ruokavalio muutokset on teetättänyt armottomasti stressiä, närästystä, päänsärkyä ja pähkäilyä (joita toki oli silloin kun en tiennyt mikä vaivasi) joten pakko on ollut välillä ottaa edellisen postauksen pingusta mallia. Sohvalla plötköttely (kipujen ja väsymyksen takia muutenkin) ja netfixin tuijotus on saanut ajatukset muualle. Tulipa katottua esim minisarja Lost in austen, se oli taas omalla tavalla hauska. Huomhuom. silmälasitki oon laittanu päähäni pitkästä aikaa. Tottuu kai niihinkin joskus, samoin ku uuteen ruokavaliooni. *Ainoa linkitetty sivu tässä postauksessa = minisarja Jane Austenin maailmaan ;)

Tällä hetkellä koen fodmap:n, refluksin ja stressin olevan suurempi haaste, mitä keliakia ja laktoosihommat ovat olleet, mutta kyllä näistä vielä selvitään! Haastetta tuo tosiaan lisää se että vaikka oireettomia ajanjaksoja esiintyis (noudattamalla itelle sopivaa ruokavaliota ja elämäntapoja) niin stressi ja esim. unettomuus voivat palauttaa tilanteen huonoksi jo päivässä. Viimeiset reilu kaksi vuotta ovat olleet elämässäni suurta myllerrystä ja muutosta jotka ovat vaikuttaneet kovasti hyvinvointiini, olemiseen ja elämiseen. Töiden loppumisen (ihmiseltä joka on aina ollut töissä) myötä selkeän rytmin loppuminen, haaveiden tavoitteleminen koulunpenkille hyppäämisen muodossa, työkokeilu Suomen toisessa päässä jne.. Nyt kuitenkin tuntuu siltä että kaiken kivun, ikuisen lämpöilyn ja turvottelun jne jälkeen suunta on vain ylöspäin ja voitan tän kuus-nolla. Pakkohan sen on!! Jo se että tietää mikä vaivaa on helpotus. Tavoitteet kohti parempaa elämää ja haaveita alkavat tästä, vaikka matka oliski pitkä. Enkä anna sen stressin nujertaa tätä nyt! En en en..

Jos nyt joku asiasta tietävä lukee tämän ja katsoo että tyttö on kirjoittanut mitä sattuu, niin pistän sen totaalisesti sen piikkiin että mä vasta tutustun aiheeseen, jos joku tulisi nyt kysymään enemmän minulta niin kissa veis kielen. Itse etsiskellessäni tietoa tästä törmäsin niin paljon ristiriitaisuuksiin etten tiedä vielä itsekään kunnolla mitä saan syödä ja mitä en (tekstissä listatuista tuotteista saattaa puuttua paljonkin). Varmaan menee vielä pitkään että kuljen kauppareissuilla nenä kiinni kännykässä ja luen aineselosteita uudestaan ja uudestaan mitä saan syödä. Jokaisen tulee itse kuitenkin oppia se mitä pystyy syömään ja mitä ei. Kaikkien ruokavaliotarve on erilainen, joku pystyy syömään ehkä kiellettyjen listalta vaikka mitä ja toinen ei taas pysty syömään murustakaan aiheuttamatta oireita. Neuvoja, reseptejä, ohjeita, kriisinhallintaa - oho, vertaistukea jne kaikkea saatte nyt jakaa tänne. Oliski kiva jos kertoisitte omista kokemuksistanne, kerran minäki tässä nyt aukaisin suuni. :) Otan paskankin niskaan, koska siihen on jo niin totuttu. Hehehe vitsi, vitsi. IBS ei ole sairaus kuten ei esim keliakiakaan, se on ominaisuus. Opein sen tänään. Eipä siinä, se siitä lyhyestä postauksesta, mut väliäks sil!! Pääasia on että kaikil alkais niinkö viikonloppu. Syökää hyvin, voikaa hyvin, nauttikaa auringosta ja ottakaa iisisti!! ♡ :)

Hötskyli


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Katarooma!! Eiköhän tää kuule tästä pikkuhiljaa.. Ainakaan en oo hukannu mun hyvää ruokahaluani tässä ajassa vaikka ruoan laittaminen onki vähä niinku haasteellista. :D

      Poista